Logo Parkinson en Werk Search

Nieuw onderzoek 'EQuAL: Preventieve & persoonsgerichte werkbegeleiding bij parkinson(isme)'

Terug naar alle verhalen

Nieuw onderzoek 'EQuAL: Preventieve & persoonsgerichte werkbegeleiding bij parkinson(isme)'

Werkgroep Parkinson en Werk
363Parkinson en Werk 250222 - kopie.jpg

Nieuw onderzoek 'EQuAL' richt zich op preventieve werkbegeleiding voor mensen met progressieve bewegingsstoornissen zoals parkinson(isme). Het doel is duurzaam kwaliteit in werken en leven ondanks een progressieve bewegingsstoornis. Meedoen aan het EQuAL onderzoek? Lees snel verder en meld je aan!

Nieuw onderzoek 'EQuAL: Preventieve & persoonsgerichte werkbegeleiding bij parkinson(isme) en andere bewegingsstoornissen'

Veel mensen met progressieve bewegingsstoornissen, zoals parkinson(isme) en ataxie, merken in de loop van hun ziekte veranderingen in hun werk. Klachten, zoals problemen met bewegen, spreken of concentreren kunnen het lastig maken om taken op het werk uit te voeren. Werken kost ook meer energie, waardoor de balans tussen het werk en privéleven steeds verder verstoord kan raken.

Onderzoekers van het Radboudumc hebben op basis van een bestaande werkbegeleiding 'de Participatieve Aanpak' en input van ervaringsdeskundigen en experts een handleiding voor preventieve en persoonsgerichte werkbegeleiding gemaakt. In het EQuAL onderzoek wordt onderzocht of deze werkbegeleiding helpt om op een duurzame en passende manier te (blijven) werken.

Werkbegeleiding

De werkbegeleiding bestaat uit een aantal gesprekken (op de werkplek) tussen de werkende, leidinggevende en een (onafhankelijke) procesbegeleider. Het doel is om samen vroegtijdig (preventief) veranderingen op het werk in kaart te brengen en hier oplossingen en aanpassingen voor te bedenken. De rol van procesbegeleider wordt ingevuld door een getrainde ergotherapeut.

Let op: de leidinggevende hoeft hiervoor niet op de hoogte te zijn van de diagnose. Wel moet hij weten dat er veranderingen in het werken worden ervaren of verwacht.

Meedoen aan het EQuAL onderzoek?

Het EQuAL onderzoek is net gestart (oktober 2024) en de onderzoekers zijn op zoek naar deelnemers. Je kunt meedoen als je parkinson(isme) hebt en minimaal 8 uur in loondienst werkt. Je hoeft voor het onderzoek niet naar het Radboudumc te komen; je vult vier keer een online vragenlijst in en de werkbegeleiding vindt plaats op het werk. Je vult vier keer een online vragenlijst in. Daarnaast wordt je op basis van loting ingedeeld in de groep die de werkbegeleiding krijgt, of in de groep die géén werkbegeleiding krijgt.  

Meer informatie over het EQuAL onderzoek vind je hier

Om aan te melden of voor vragen, kunt u contact opnemen met de helpdesk, via info@onderzoek-bws.nl of bel (024) 80 80 141.

Meer verhalen