Veelgestelde vragen
-
Wat is parkinson?
Zenuwcellen in de hersenen maken dopamine, een stofje waarmee hersendelen met elkaar communiceren en het lichaam opdrachten krijgt. Bij de ziekte van Parkinson sterven zenuwcellen af waardoor er minder dopamine is en signalen dus minder goed worden doorgestuurd. Hierdoor wordt het bewegen minder soepel en kan er sprake zijn van een 'bevroren' gezicht (maskergelaat) of onduidelijker spreken. Daarnaast kunnen er ook veel niet-zichtbare symptomen zijn zoals bijvoorbeeld slaapproblemen, trager denken, moeite met multitasken, vermoeidheid en stemmingsstoornissen. Naast de website van de Parkinson Vereniging vind je ook veel informatie over parkinson en de behandelmogelijkheden op de website van ParkinsonNet. Of bekijk de video van de Parkinson Vereniging.
De aandoening is progressief; dat betekent dat de ziekte steeds erger wordt. De oorzaak is niet bekend en genezing is (nog) niet mogelijk. Er wordt wel gezegd dat er 50.000 soorten ziekte van Parkinson zijn, wat betekent dat de ziekte bij iedereen zich anders uit. Daarom is ook niet in één zin te vatten wat iemand nog wel en niet kan doen in zijn werk. De behandeling is gericht op vermindering van de symptomen en vindt plaats met medicatie en aanvullende therapieën. Uit onderzoek blijkt dat veel bewegen een positieve impact op de ziekte heeft
-
Wat zijn parkinsonismen?
Parkinsonismen zijn aandoeningen waarbij bewegingsstoornissen kunnen voorkomen die lijken op parkinson. Ze zijn zeldzamer dan parkinson en hebben over het algemeen een sneller beloop. Er kunnen ook andere symptomen voorkomen dan bewegingsstoornissen. Sommige parkinsonismen beginnen met alleen andere symptomen, waardoor de diagnose langer kan duren. De symptomen kunnen ook ernstiger zijn in het begin dan bij parkinson en dan al snel interfereren met het functioneren in werk. Bij de meeste parkinsonismen helpen medicijnen niet of maar een bepaalde periode. Namen van enkele parkinsonismen zijn: multipele systeematrofie, MSA; progressieve supranucleaire parese, PSP; corticobasale degeneratie, CBD en dementie met Lewy lichaampjes. Wanneer er sprake is van een parkinsonisme zullen er sneller problemen ontstaan op werk. Lees meer over parkinsonismen.
-
Voor wie is deze site bedoeld?
Deze website is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over werken met de ziekte van Parkinson. De informatie is ingedeeld naar de relevante thema’s voor 4 verschillende vragenstellers: mensen met parkinson, zorgprofessionals, werkgevers en arboprofessionals.
-
Waarom wordt (zo lang mogelijk) blijven werken met parkinson aangemoedigd?
Onderzoek toont aan dat mensen met een chronische ziekte zich langer beter voelen als ze aan het werk blijven. Werk houd je scherp en geeft voldoening. Je bent tenslotte ergens nodig en doet mee in de maatschappij. Het is dus gezond om te blijven werken! Zo lang het je nog energie geeft tenminste. Daarom vind je op deze website alle informatie om ondanks de ziekte van Parkinson zo lang en prettig mogelijk aan ’t werk te kunnen blijven. Maar ook informatie hoe je je werkzaamheden kunt afbouwen, want werken moet tenslotte niet ten koste gaan van het verloop van je ziekte.
-
Wat betekent het dat parkinson een chronische, progressieve ziekte is?
Een chronische, progressieve ziekte is een ziekte die nooit meer overgaat en die steeds ernstiger wordt waardoor je er steeds meer van gaat merken.
-
Welke organisaties hebben deze website gemaakt?
De Parkinson Vereniging en ParkinsonNet hebben samen deze website gemaakt.
-
Wat is ParkinsonNet?
ParkinsonNet is een landelijk netwerk van ruim 3.700 zorgverleners gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson.
-
Kan ik folders bestellen over het thema parkinson & werk?
De Parkinson Vereniging heeft hier folders over en zijn te bestellen via info@parkinson-vereniging.nl.
-
Met welke vragen kan ik bij de helpdesk van Parkinson & Werk terecht?
Vind je het antwoord op je vraag over je werk en parkinson niet terug op deze website? Stel ‘m dan aan de helpdesk. De vragen worden in behandeling genomen door vrijwillige ervaringsdeskundigen die werken of werkzaam zijn geweest in het vakgebied van HR en/of arbo. Is de vraag voor hen te complex, dan kan je worden doorverwezen naar een expert zoals een jurist.
-
Waar kan ik meer informatie vinden over onderzoek naar parkinson?
Op de website van ParkinsonNL vind je meer informatie over wetenschappelijk onderzoek naar parkinson. Via de website van ParkinsonNext kun je je aanmelden voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek.
-
Hoe word ik lid van de Parkinson Vereniging?
Lotgenoten ontmoeten en ervaringen delen kan makkelijk als lid van de Parkinson Vereniging. Daarmee steun je ook het werk van de vereniging. Hartstikke fijn als je dat wilt doen! Klik hier om lid te worden van de Parkinson Vereniging.
-
Kan ik geld doneren t.b.v. parkinsononderzoek?
Op de website van ParkinsonNL kun je een donatie doen bestemd voor onderzoek naar Parkinson.
-
Ik kan mijn vraag niet op deze website vinden; wie kan mij verder helpen?
Neem contact op met de helpdesk of stuur een e-mail naar info@Parkinson-Vereniging.nl.