Nu de diagnose bekend is, maar je nog geen klachten hebt…
… is het goed om vast na te denken over wat werk voor jou betekent. Want als werk momenteel een belangrijke plek in je leven inneemt, kan dit helaas veranderen. Dus hoe zie je je werkende toekomst voor je? Hoe verhoudt het werk zich tot jouw ziekte? Verdiep je in je financiën en bekijk welke verzekeringen je hebt. Check ook je CAO, de bedrijfsregelingen en wat er specifiek voor jou is bepaald als je arbeidsongeschikt raakt. Tip: leg vanaf het begin alles vast wat je met zorg- en arbo-professionals bespreekt en bewaar het bij elkaar. Als je in loondienst bent kan je alvast contact opnemen met een bedrijfsarts.
Als je je eerste klachten ervaart…
… kun je gaan nadenken of je het op je werk gaat vertellen en zo ja, wanneer dan. Er zitten voordelen aan het vertellen, maar wellicht ook nadelen en het helpt om deze op een rijtje te zetten. Weet dat de meesten opgelucht zijn als het hoge woord er eenmaal uit is. Laat je daarnaast ook adviseren over aanpassingen om je werk te kunnen blijven doen.
Na je (gedeeltelijke) ziekmelding…
… is het nóg belangrijker dat je alles wat je met arbo- en zorgprofessionals bespreekt vastlegt en in je eigen dossier bewaart. Houd je aan de regels van de Wet verbetering poortwachter. Werk mee, maar behoud ook zelf de regie over je werk, de aanpassingen erin en het moment van stoppen. Wat je sowieso niet moet doen, is je contract aanpassen. Je uitkering wordt namelijk bepaald aan de hand van je laatste contract. Wil je minder werken? Doe dat dan via de ‘arbeidsongeschiktheidsroute’. Nog een tip: wees eerlijk over hoe je je voelt. Naar jezelf en naar anderen toe. Bereid je ook altijd goed voor op de gesprekken met (zorg)professionals en ga in dit gesprek uit van je minste dag van de afgelopen tijd. Vind je het spannend? Neem dan iemand mee. En mocht je het niet eens zijn met de voorgestelde stappen, weet dan dat een second opinion of deskundigen-oordeel van het UWV altijd mogelijk is.
Het proces in ’t kort
Klachten – diagnose – vertellen – bedrijfsarts – aanpassingen – ziekmelden – probleemanalyse – plan van aanpak – evaluatiegesprekken – eerstejaarsevaluatie – arbeidsdeskundig onderzoek – spoor 1 re-integratie – spoor 2 re-integratie – aanvraag WGA uitkering – verzekeringsarts – arbeidsdeskundige – beslissing – uitkering – aanvullende verzekeringen – IVA - leven na werken
Betrokken partijen
Huisarts, bedrijfsarts, arbo-arts, arbeidsdeskundige, verzekeringsarts UWV, zorgprofessionals, rechtsbijstand verzekering, vakbond
Relevante wet- en regelgeving
BW boek 7 & 10, CAO, arbeidsovereenkomst, pensioenreglement, personeelshandboek of aanvullende personeelsregelingen, polis arbeidsongeschiktheidsverzekering, arbowet, Wet verbetering poortwachter, Wet uitbetaling loonkosten bij ziekte, WIA, WGA-uitkering, IVA-uitkering, transitievergoeding, WW.