Mensen met een aandoening aan het werk houden loont, maar gebeurt nog te weinig
Al drie jaar biedt het Expertiseplatform Parkinson en Werk steun aan lotgenoten door informatie, een helpdesk en workshops. Werken met Parkinson is waardevol, maar kent uitdagingen. Uit onderzoek blijkt dat inclusieve werkplekken lonen, maar nog niet genoeg werkgevers benutten deze kans. Zeker in tijden van personeelstekort een gemiste kans!
Werkgevers kunnen en moeten meer doen om mensen met een aandoening en of ziekte aan het werk te houden als zij dat kunnen en willen. Dat stelt Patiëntenfederatie Nederland na onderzoek onder Nederlanders met een aandoening. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat mensen die ondanks hun ziekte of aandoening blijven werken een hogere kwaliteit van leven ervaren dan mensen die dat niet meer doen: “In economisch, maar vooral in menselijk opzicht is het hard nodig dat er meer in deze grote groep mensen geïnvesteerd wordt,” aldus Arthur Schellekens, directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland.
Het onderzoek werd gedaan onder 1.504 deelnemers die in de afgelopen 5 jaar betaald werk hebben gehad met een aandoening of ziekte. Ongeveer 1 op de 3 mensen uit de Nederlandse beroepsbevolking heeft een (chronische) aandoening. Dat gaat om miljoenen mensen (Bron: Patiëntenfederatie Nederland).
Bekijk het rapport 'Werk en aandoening'
Leoniek Veldhuis, expertiseplatform 'Parkinson en Werk': "Wij pleiten wij voor toegankelijke werkomstandigheden en betere ondersteuning, zodat iedereen met parkinson zijn of haar talenten kan blijven inzetten. Daar heeft de hele samenleving baat bij"