Helaas heeft ziek zijn altijd financiële consequenties. In alle gevallen zal je (op termijn) wat gas terug moeten nemen en gewenste carrièreplannen aanpassen. Zolang je je werk nog volledig blijft uitoefenen zoals je gewend was, zijn er geen financiële gevolgen. Die ontstaan als je je ziek meldt; geheel of gedeeltelijk. Zelfs als je één uur per week minder gaat werken, is er formeel al sprake van arbeidsongeschiktheid. Wettelijk gezien is de werkgever verplicht gedurende 2 jaar tenminste 70% van je salaris door te betalen. In de meeste CAO’s is echter afgesproken dat dit het eerste jaar 100% is. Tip: accepteer in deze periode niet zomaar een wijziging in je arbeidscontract of een verlaging van je salaris. Dit kan grote gevolgen hebben voor je financiële toekomst! Kijk eens naar deze filmpjes over ziekte en inkomen, de Wet verbetering poortwachter of de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) die gemaakt zijn voor COVID-19 en werk en ook geldt als je de diagnose parkinson hebt.
Ongeveer 1 jaar en 9 maanden na de eerste ziektedag word je gekeurd door het UWV. Op basis van het dossier en een gesprek beoordelen de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van het UWV wat je nog zou kunnen. Door een formule wordt het arbeidsongeschiktheidspercentage berekend, dat bepaalt welke regeling voor jou geldt. Dit percentage is gerelateerd aan het loon dat je nog zou kunnen verdienen. Ben je:
- minder dan 35% arbeidsongeschikt? Dan is geen sprake van een WIA-uitkering. Indien het niet mogelijk is om je eigen werk te blijven doen, kun je terugvallen op een WW-uitkering (ondanks het feit dat er nog wel een dienstverband is).
- tussen de 35 en 80% arbeidsongeschikt? Dan kom je in aanmerking voor een WGA-uitkering. Er wordt verwacht dat je ‘werkt naar kunnen’, dus dat je zoveel werkt als kan.
- meer dan 80% arbeidsongeschikt met kans op herstel? Dan kom je in aanmerking voor een WGA-uitkering.
- meer dan 80% arbeidsongeschikt zonder kans op herstel? Dan kom je in aanmerking voor een IVA-uitkering.
Lees hier meer over de hoogte van de uitkering.
Veel werkgevers hebben aanvullende verzekeringen afgesloten voor hun medewerkers. Zo bestaat er een verzekering die het inkomen aanvult boven de percentages van de WIA (WIA-hiaat) en zijn er verzekeringen voor inkomens boven het maximum dagloon (excedent verzekering). Jouw werkgever kan je hierover meer informatie geven. Tip: zoek uit wat de verschillende regelingen zijn of vraag iemand om advies. Ook al is het nog niet aan de orde, het kan rust geven als je weet hoe het financiële plaatje eruit ziet.