Het proces van ziekmelden (en re-integratie) is wettelijk verankerd in de Wet verbetering poortwachter (WVP).
In dit filmpje over de Wet verbetering poortwachter wordt in het kort duidelijk uitgelegd wat het inhoudt. Het filmpje is gemaakt voor werkenden met COVID maar is ook van toepassing als je parkinson hebt.
Ook al blijf je het volledige aantal uren werken, zodra je minder productief wordt vanwege je parkinson, ben je formeel (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt. Je doet er goed aan om dit vast te laten leggen door de bedrijfsarts.
WULBZ is de wet uitbreiding loondoorbetalingsplicht bij ziekte. Als zieke werknemer ben je wat betreft jouw inkomen de eerste 2 jaar tot op zekere hoogte beschermd via deze wet, meestal aangevuld met extra afspraken in de CAO of individuele arbeidsovereenkomst. De wet schrijft minimaal 70% loondoorbetalingsplicht voor gedurende de eerste 104 weken (2 jaar). In een CAO, personeelsreglement of arbeidsovereenkomst kunnen aanvullende afspraken zijn gemaakt. Vaak is de afspraak: eerste jaar ziekte 100% loondoorbetaling. In het tweede ziektejaar zien we meer varianten, waarbij 70% loondoorbetaling het minimum is. Soms is de hoogte van de loondoorbetaling afhankelijk van de vraag of er sprake is van re-integratie-inspanningen. Werk je het tweede ziektejaar meer dan 70%, dan heb je in ieder geval recht op de loonwaarde van de gewerkte uren. Ondertussen blijf je je zoveel mogelijk inzetten om samen met jouw werkgever naar re-integratiemogelijkheden te zoeken. Welke stappen je daarbij samen moet zetten, ligt vast in de Wet verbetering poortwachter