- De Wet verbetering poortwachter gaat uit van terugkeer naar werk. Je bent ziek, je werkt aan je herstel en je wordt weer beter. Bij een chronische, progressieve ziekte als parkinson ligt dit anders en dat knelt soms. Realiseer je dat re-integratie of blijven werken in jouw geval een traject van continue aanpassing is. Volledige re-integratie in je eigen werk is vaak niet mogelijk en ook niet het doel voor jou. Ons advies is daarom open te zijn over je ziekte naar je werkgever en collega’s. Vertel ze wat het met je doet. Zij kunnen dat aan de buitenkant lang niet altijd zien.
- Zorg ervoor dat je bij je werkaanpassingen wat reserves inbouwt en ga niet op het maximaal haalbare zitten. Hiermee geef je jezelf de ruimte om ook de slechtere dagen goed door te komen en het zorgt ervoor dat je langer op een prettige manier kunt blijven werken. Een goede balans tussen werk en privé is en blijft belangrijk. Als je thuis alleen nog maar moe bent en wilt uitrusten, is het verstandig om werk te minderen. Wanneer het re-integratietraject niet goed verloopt, of jij en je werkgever hierover van mening verschillen, kun je bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen.
- De Wet uitbreiding loondoorbetalingsplicht bij ziekte (WULBZ) verplicht de werkgever tot loondoorbetaling gedurende 104 weken (2 jaar). In deze periode is de werkgever verplicht tot loondoorbetaling van tenminste 70% van het salaris voordat je ziek werd.
- Val je onder een CAO? Kijk goed na wat hierin is afgesproken in geval van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Vaak is er sprake van 100% loonbetaling tijdens het eerste ziektejaar en is er een collectieve (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsverzekering. De HR-afdeling of salarisadministratie kan je hier vaak meer over vertellen.
- Het is aan te bevelen gedurende de periode van (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid geen nieuw contract te tekenen tenzij er sprake is van een bijzondere situatie. Na 104 weken (2 jaar) is het wel aan te raden om nieuwe afspraken te maken over de werkzaamheden die worden verricht.
- Wanneer het re-integratietraject niet goed verloopt, of jij en je werkgever hierover van mening verschillen, kun je bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen.