De meest eenvoudige vorm van ziekmelden is een ziekmelding in uren. Afhankelijk van de ernst van de beperkingen kun je je geheel of gedeeltelijk ziek melden.
Ook bij een aanpassing in je werkzaamheden die leidt tot een mindere output is er sprake van ziekteverzuim. Het (fictieve) loonverlies van deze productiviteitsdaling is dan het percentage waarvoor je wordt ziek gemeld.
Voor elke vorm van ziekmelding geldt dat de termijn van de wet Poortwachter begint. Afhankelijk van je leeftijd ( ben je bijna met pensioen is het een andere zaak) is het waarschijnlijk dat je niet kan ontkomen aan dit traject.
Het kan zijn dat je al in een vroeg stadium merkt dat de balans tussen privé en werk niet goed is. Als aanpassingen aan je werk ( zoals thuiswerken, inlassen van rustmomenten, uren verdelen over de week) niet voldoende zijn, kan je in overleg met de werkgever ervoor kiezen om je een paar uur ziek te melden. De werkgever hoeft dan waarschijnlijk niet direct vervanging voor jou te regelen aangezien je zelf nog een behoorlijk deel van je taken wel kunt uitvoeren. Voor werkgever is de loondoorbetalingsplicht relatief geringer dan wanneer je 104 weken volledig uit de running bent.